Drottningskärs kastell, på Aspös östra sida, är ett av Sveriges mest betydande verk från stormaktstiden. Större delen av kastellet byggdes 1680-1700, men anläggningen var inte helt färdig förrän mitten av 1700-talet. Skaparen av kastellet var fortifikations- ingenjören Erik Dahlbergh. Drottningskärs kastell skulle tillsammans med Kungsholms fort skydda inloppet till Karlskrona. Båda planerades omedelbart i samband med att staden grundades. Under 1870-talet började kastellet att avvecklas som försvarsanläggning, men användes under första och andra världskriget som förläggning.
På Drottningskärs kastell känner man nästan historiens vingslag, och som besökare känns det som en resa tillbaka i tiden. Enorma gråstensmängder bygger upp en långsträckt donjon med ett inre av kraftfulla tunnvälvningar, delat i tre våningsplan. Artillerianhopningar av detta slag var Dahlbergs specialitet som fästningsbyggare.
Genom en vall mot öster formas en gård, och allt omges av fyra bastioner. Donjonen, med valv av ölandskalksten, var avsedd för kanonplatser, krutmagasin och förläggning av manskap.
Landfrontens utanverk bestod av ravelin skyddad av två lunetter och en fältvall uppe på Aspölandet. I övrigt var hela kastellet vatten omflutet.
Kastellets uppgift var att i kombination med Kungsholms Fort, genom eld från ett stort antal kanoner, förhindra fientliga fartyg från att passera inloppet mot Karlskrona. Kastellet var krigsutrustat under åren 1710, 1719, 1741-43, 1788-90, 1801 och 1808-11. Garnisonen torde varit som störst 1801, då den uppgick till ungefär 250 man. Bestyckningsplanen från 1795 upptog 77 kanoner och tio mörsare. Några av dessa pjäser finns fortfarande uppställda på vallarna.
På 1870-talet utdömdes Drottningskärs kastell som militär anläggning, men fungerade både under första och andra världskriget som manskapsförläggning och förråd.
Idag finns det en restaurang på Drottningskärs kastell, som lever upp speciellt under sommaren. Man kan själv vandra runt och titta på fängelsehålor och kanoner, men om man vill ha lite mer kött på benen så anordnar turistbyrån guidade visningar av Kastellet. I ett gammalt lotstorn finns det övernattningsmöjlighet, med vacker utsikt över skärgården.
Texten är stulen från denna sidan
3 kommentarer:
Finns det mågot roligare än att gå omkring i slott, fästningar och kasteller i mörka, trånga och svala gångar?
Svala gångar ja... trots att det var typ 30 grader utanför så var det så kallt inne i gångarna att det rök när man andades ur munnen... :)
Fina bilder från en härlig dag!!
Kram
Skicka en kommentar