fredag 11 januari 2008

Sveriges mest bevakade rättegång


Även idag pågår Sveriges mest bevakade rättegång. Både media och polis är överrepresenterade tillsammans med den stora kåren av åhörare. I rummen där lamporna är tända pågår rättegången i det uppmärksammade Rödebydramat där en ung pojke vid namn Simon Söderberg sköts ihjäl och en annan skottskadades svårt. Pojkarna ingick i ett gäng som under flera år terroriserat en familj norr om Rödeby. En natt i början av oktober uppsökte ungdomsgänget beväpnade med olika tillhyggen familjen på deras gård. Pappan i familjen tappade då besinningen och tog fram sin hagelbössa och konsekvenserna blev därefter. Orten Rödeby är nu uppdelad i två läger där ena sidan stödjer pappan och andra ungdomarna. Åklagare Tommy Clevenhult fick sin bil vandaliserad härom dagen. Hur det än går finns det bara förlorare i detta drama.

7 kommentarer:

Klavve sa...

Ja, det är ju inte så konstigt. Kna har ju altid varit lilla husen på prärien.

åsa sa...

En tragisk historia där alla inblandade mår dåligt och har förstört sina liv, men jag kan ha förståelse för pappan som greps av panik och ville skydda sin familj!
Kram

Järnladyn sa...

Det är så tragiskt så det går inte att säga med 15-åringen som dog, 50-åringen som har det på sitt samvete och allt det familjerna nu tvingas leva med.

De som verkligen borde ställas till svars är de som aldrig agerade efter polisanmälningarna om trakasserier, utan lämnade familjen i sticket.

Canis Lupus sa...

Det brukar vara så i svenska samhället att myndigheter får kritik från länsstyrelse eller JO. Men den kritiken brukar blåsas av med att myndigheten svarar att de "brustit i rutinerna och ska se över dessa."
Den anställde eller de anställda tjänstmännen på myndigheten såsom socialförvaltningen eller polisen som tydligt agerat fel och aldrig tog trakasserierna mot familjen på allvar straffas inte.
Inte ens de ansvarig tjänstemännen på socialen i Vetlanda fick ett rättsligt straff efter fallet Louise.

Järnladyn sa...

Inte för att jag önskar att vårt samhälle såg ut som det i USA. Men hade man även här kunnat bli stämd på astronomiska summor, så hade man nog tagit ansvarsfrågan på större allvar.

Anonym sa...

Jag tycker detta är ett tragiskt fall, MEN ett typfall då alla som borde sätta stopp för detta (det abstrakta "samhället" och föräldrarna) behöver inte ta ansvar alls utan kan alltid skylla på att det "borde" vara någon annans ansvar. Suck.

Blir så arg bara jag tänker på det.

Jag kan garanterat förstå pappan handlande. Tyvärr.

Hannele sa...

har 15-åringar annat att göra än spriga med påkar i andras trädgårdar..