lördag 9 augusti 2008

Batteri och fort på Tjurkö

Väl kamouflerad ligger batteri Stenbrottets kommandoplats på västa sidan av ön. På Tjurkö likt på många andra öar i Karlskrona skärgård ligger militära rester som batterier, kommandoplatser, värn, fort och skenradar. Militärhistoria är något som intresserar mig mycket.

Ju närmre man kommer kommandoplatsen desto mer ser man dess omfattning.

Skyddsvallarna har även en kamouflerande funktion vilket man märker då man betraktar befästningen nerifrån havet då den knappt syns.

Batteriet anlades från 1900-1910.

Interiör

Är ensam ska man vara extra försiktig inne i gamla bunkrar. Säkerheten är inte på topp och det kan finnas en del faror. Dessutom är ljuset minimalt här inne. Ficklampa rekommenderas.

Här arbetade militärer för 100 år sedan.

Batteri Stenbrottet bestod av fyra stycken 24 cm haubitsar modell 1900. Batteriet utgick ur krigsorganisationen 1936.

Intressant historia som ingen vårdar.

Genom dessa gluggar finns små hål som sprider lite ljus in i anläggningen.

Vacker utsikt över Yttre redden mellan Tjurkö och Aspö. Några hundra meter sydväst om batteriet ligger Kungsholms fort och på andra sidan kan man på Aspö se Drottningskärs Kastell.

Mitt på Tjurkö ligger Tjurkö Skans.

Mer intressant än så här blir det inte idag. Jag ogillar att fotografera när nyfikna djur springer efter en hela tiden.
Tjurkö Skans uppfördes 1904 för infanteribemanningen i Karlskrona fästning. Under första världskriget var skansen bemannad av Karlskrona grenadärregemente (I 7) och undra andra världskriget av de landstormsförband som tjänstgjorde i anläggningen. Efter andra världskriget har anläggningen använts som förråd.

4 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Läckert, tur att du kom ut helskinnat och kunde lägga ut bilderna..

Anonym sa...

Fyfan! Ut på tjurkö batteri har man sprunget några runder! // mvh BasSkydd

Camilla sa...

Hej!
Jag ska åka till Tjurkö om några dagar, och ska stanna där i en vecka. Jag har varit på Tjurkö många gånger förr, och har alltid försökt hitta det här, men jag gör inte det.
Så du kanske vill förklara vart jag kan hitta det? (A)

Ulf sa...

http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?z=1&mp=%3Cpts%3E%3Cpt%20i%3D%22images/map/counter/1.png%22%20y%3D%226220527%22%20x%3D%221487434%22%3E%3Ct%3EKommandoplats%20Batteri%20Stenbrottet%3C/t%3E%3C/pt%3E%3C/pts%3E

Zooma ut kartan lite så får du en bra överblick.
Lycka till.