Mammas recept 6-8 personer.
5kg rå finriven potatis.
1kg kokt potatis som pressas i tunn kärlhandduk så att vätskan försvinner. Resterna av detta blir då potatisrev.
Därefter blandar man den råa potatisen med potatisrevet tillsammans med en matsked salt och två knutna nävar vetemjöl.
Utöver ovan behöver man 7-8hg rimmat fläsk skuret i små tärningar och två hackade gula lökar. Detta blandar man med två matskedar krossad kryddpeppar.
Nu är det dags att göra kroppkakorna. Man tar helt enkelt en liten näve potatisblandning, plattar ut den, lägger fläskblandningen i mitten och gör sedan allt detta till en liten boll - en kroppkaka.
Kroppkakorna lägg sen i kokande saltat vatten för att sedan sjuda långsamt i 1 timme. Därefter ska de mojna med plattan avstängd i 15-20 minuter.
8 kommentarer:
Ja din mammas kroppkakor är helt klart världens godaste! De enda värda att äta. Mums! Hur mätt jag än blev idag blev jag nästan hungrig igen nu. På Svärmors kroppkakor ;P
Ojsan, har aldig ätit hemmagjorda kroppkakor, och äta med smör & grädde, passar det ihop? Skulle aldrig kunna tänka mig pitepalt med grädde..?
Visst går det Christel.
Det ser jättegott ut, jag är lite besviken på att jag inte kunde stanna och smaka på härligheten!
Kram
Jag har då inte riktigt förstått mig på det där med kroppkakor... Fantastiskt obehaglig konsistens och smakar egentligen ingenting... Hmpf... Udda sak och ännu mer udda är att folk här är som tokiga i det... iii :)
Skånskor har ingen yttranderätt i denna fråga :)
Tack för receptet Ulf. Dom ser goda ut din mors kroppkakor..Att laga husmanskost av denna typ är tyvärr en utdöende konstart då vår generation inte tar över och för vidare kunskapen.
jag har bara testat plastförpackat från konsum
Skicka en kommentar