tisdag 19 januari 2010

Lyckeby Medborgarhus

I samband med att Lyckeby kommun slogs ihop med Karlskrona kommun 1967 byggdes Medborgarhuset som en direkt present till Lyckebyborna.

Medborgarhuset var en typisk sistaminuten-byggnation. Från början inrymdes taxi, polis, pastorsexpedition, vaktmästeri och bank i byggnaderna.

Idag inryms lokalerna förutom sin stora samlingslokal kontor för hemtjänsten, blomsterhandel med mera.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Å, lite äkta folkhemsarkitektur. kul :-)

Ulf sa...

Så himla läckert på ett fult sätt :)

Anders sa...

Ja, varför man exempelvis hissat upp den på pelare kan man ju fråga sig... verkar inte särskilt behovsorienterat så att säga :)

Ulf sa...

Man tog ut svängarna på 60-talet :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/Katedralskolan,_V%C3%A4xj%C3%B6.jpg

Anders sa...

Har sett den i verkligheten t.o.m. Vi har ju vårt eget inte lika fina arkitekurellt utformade exempel i Sunnadalsskolans aula - du kan ju ta dig en sväng förbi och titta vid tillfälle :)

Ulf sa...

Jodå Katedralskolan har jag varit i liksom anskrämliga Teknikum i Växjö.
Sunnadalsskolans aula är hemsk. Det är depression på hög nivå.
Fast jag har börjat gilla Åhlenshuset och Försäkringsskassans hus i Karlskrona.
Har i stortsett hatat dem annars i hela mitt liv.

Anders sa...

Oh.. nej, vad säger du!...Felet med Åhlens är att det tar upp en så lång gatusektion, och att det i samma hänseende samspelar med Stadshotellet som också är ensartad på motsvarande sida Ronnebygatan, det blir lite trist.

Vad gäller FK-huset så hade det varit toppen om bottenvåningen kunde blåsas ut och bli affärer om det blir ett nytt stadsbibliotek på Kungsplan.

Ett av mina favorithus i staden är annars 3-kanten i korsningen Polhemsgatan-Gyllenstjärnas väg - såna lite roliga och intressanta hus ser jag gärna fler av!

Ulf sa...

Bästa Anders,
Stadsarkitektur är en smaksak i många avseenden. Åhlenshuset kan självfallet i många avseenden ha ganska för stor kontrast till vackra stadshotellet men vad jag gillar med Åhlenshuset är den hårda arkitekturen. Den har raka linjer och trevligt materialval. Det kan man ju inte skylla det plåtbeklädda höghuset på Ronnebygatan 1 för. Säkert undershållssmidigt med plåt??

FK-huset skulle helt klart kunna inrymmas det du säger. Varför ha kontor på våning ett inne i city? Rena vansinnet. Minns när Doberman hade en kontorslokal på nästan A-läge.

Aha du menar det lilla friliggande gula huset på Polhemsgatan?
Om isåfall... ja mycket fint men inte lika fint som "Strykjärnet" i Växjö.

Anders sa...

Självfallet är det så... för att travestera en berömd satsning från 90/00-talet;

om detta må vi diskutera...

Exempelvis genom att läsa Louise Nyströms utmärkta lättillgängliga bok "Arkitektur för livet".

Det jag avsåg var inte kontrastverkan mellan Åhlenshuset och Stadshotellet, utan att båda tar väsentligt större längd av gata i anspråk än vad omgivande bebyggelse längs Ronnebygatan gör, och att det därför blir tråkigt på denna del av Ronnebygatan. Dels rent variationsmässigt sett till fasadernas ensartade utformning, dels i jämförelse med om man hade fler butiker längs detta gatuavsnitt som ofta blir fallet då hus längs med gata är en trappuppgång breda, så att säga. Du förstår säkert vad jag menar?

Det plåtbeklädda huset, antar att du menar det som Lindex ligger i? Det huset har jag själv funderat över några gånger, och kommit fram till att jag tycker det har en lite rolig mosaik i varierande ljusgula inslag som ändå är rätt tilltalande tack vare sin variation. Detta är förstås en subjektiv åsikt. Men till husets fördel talar också vad jag i ovan berörde;

Det att det är högre än bredden.

Vilket har med upplevelsen av variation i ett gaturum att göra. Mot detta kan förstås fasader av stadshotellet, åhlenshuset eller fk-huset ställas som något som kontrasterar och framhäver värdet av "trappuppgångsbreda" hus. Jag tror att vi kanske kan enas om att det vore olyckligt med flera lååånga ensartade fasader längs med varandra i ett gaturum..?

Nu till det jag av nyfikenhet ville fråga dig om; Vad har fått dig att ändra dig från att ha haft Åhlenshuset och FK-huset som hatobjekt under större delen av ditt liv?

:-)

Angående FK-huset och markplan; Detta är mycket mer angeläget än att ställa om kvarteret där BLT låg tills för ett år sedan till galleria, som det ju funnits planer på innan krisen satte in. Ju fler affärer vi får längs med gaturummet, desto bättre är det för att få till ett folkliv. Till det kan förstås också läggas en folkhälsoaspekt att röra sig lite längre än in i en central punkt varifrån man når så många butiker som möjligt med så få steg som möjligt.

Strykjärnet i Växjö.. vart ligger det o hur ser det ut?

Ulf sa...

Tack Anders!
Du tillför mig blogg väldigt mycket helt klart.

Nej jag menade Ronnebygatan 1. Det höga huset längst ner vid Stumholmskanalen. Det byggdes på den tiden då inte Nätverk för Hållbar stadsutveckling skrek högt så fort något skulle byggas.

Lindexhuset är faktiskt ett udda hus som jag gillar starkt. Menar vilka andra hus har kakel på fasaden?

Jag förstår vad du menar med Stadshotellet och Åhlenshuset. Med tanke på husens funktion hur hade du tänkt dig att de kunde byggas kortare?

Strykjärnet i Växjö kan du läsa om här.
http://smp.se/nyheter/vaxjo/vad-ska-handa-med-strykjarnet%281516885%29.gm

Att jag gillar FK-huset och Åhlenshuset idag kan väl sägas att jag då förut enbart gillade gamla hus. Gillade stuckaterer och former vilket jag även idag gör men har faktiskt på senare år börjat få en fallenhet för funkis och annan fyrkantig hård stil. Ett exempel på nybygge är huset där gamla simhallen låg. Ursnyggt enligt mig.
FK-huset är för mig ett hårt och kallt hus som egentligen är superfräckt.
Tristaste av alla hus känns ändå 80-talshusen samt många från 1990-talet.

Håller med om BLTs gamla lokaler. Hela Hoglands park skulle få ett helt annat liv om gatorna runt den fick mer affärsliv.

Sovdags!
Godnatt!

Anders sa...

Varsågod!

Ja men det är klart, det borde jag ha förstått. Nej, det huset hade sannolikt aldrigt byggts idag - och ingen hade sörjt det heller.. Det är ett typiskt exempel på hur ett hus inverkar mer på stadsbilden i negativ mening än det ger tillbaka. Det enda förlåtande jag kan se i huset är hur 4 stycken av balkongerna är ursparade inglasning eftersom de är mörkt målade. Min association och som jag misstänker förklaring till detta är;

De skall anknyta till Sjöfartsstaden Karlskrona (Örlogshamn, husets nära läge till Handelshamnen) och hur lanternehusen på ett fartyg är mörkt målade för att framhäva i sin kontrast till själva lanternan. Denna lilla omsorgsfulla detalj förlåter emellertid inte husets brutala dominans i stadsrummet, men är ett exempel på hur viktiga detaljerna är för en intressant stadsmiljö, kolla själv nästa gång du går över Stumholmsbron!

Jag vet inte riktigt, det kräver en lite noggrannare analys. Men en sak som skulle kunna göras med Åhlenshuset (vars innanmäte f.ö. skulle behöva en uppfräshning) är att tydliggöra entreén, låta Hemköp få skyltfönster mot gatan i gatuplan. En egen butiksyta till höger om entrén med egen ingång. Detta i hörnläge vilket kan göra den attraktiv trots en relativt liten yta - eftersom Åhlens eget undre plan kräver viss yta. Cafeét på övre plan skulle med fördel få någon stor uppglasning över hörn ut mot korsningen. Likaså vore det vinnande med en utstickande glasbox någonstans i skivavdelningen ut mot gatan för att få in ljus, och som kan lysa starkt i gaturummet om natten, som en idé.

Stadshotellet är svårare, det har ju sin restaurang/schlagerbar i hörnet, samt Herrbutiken åt andra hållet entrén, men de syns liksom inte och har dålig tillgänglighet.

Trevligt att Harrys öppnar i gamla Skandiabiografen och kan ta tillvara atmosfären i de speciella lokalerna, men jag är lite oroad för uteserveringen, det är visserligen bra för Ronnebygatan att få lite liv, även om en uteserverong här kan blockera gaturummet som stråk med en dålig utformning. Men värre är det för uteserveringen själv med tanke på solläge och den lite tråkiga delen av gatan med stadshotellet och åhlenshuset den gränsar till, samt att det kan vara blåsigt här.

Hoglands park skulle tjäna på mer liv och ett bibliotek, och vice versa. Det jag tycker har saknat är att ingen har nämnt en exit-strategi för nuvarande fina Stadsbiblioteket... Nattklubb, ungdomens hus, loppis? Den kräver en publik användning även i framtiden. Och ett nytt bibliotek kräver att man innan vet vad man skall göra med det gamla. Man skall också ha klart för sig vilken påverkan det har på handeln i den här delen av staden om tyngdpunkten förskjuts åt andra hållet, där saknas det diskussion.. Själv skulle jag gärna se att hotellet här revs och man byggde ut biblioteket med en glasad länk över gatan.

Strykjärnet där var riktigt fint ja! (måste de det när kommer till Växjö nästa gång)

Kul att du breddat din arkitektursyn tycker jag. Gamla badhuset - vilket nytt hus då?

Kan hålla med dig om att 80- och 90-talshus ofta blivit lite trista. Framförallt många hus från 90-talet hade kunnat bli betydligt bättre, de har inte nått hela vägen fram i utformning, detaljnivå eller omsorg helt enkelt. Exempelvis Wachtmeisterkvarterets exteriör, men jag älskar dess insida!