söndag 28 mars 2010

Augerum

Vid Lyckebyån i Augerum finns denna gamla byggnad som började som kvarn en gång i tiden.

Sista snöbilderna från denna vintern är tagna för någon vecka sedan.

Stora delar av Lyckebyån var då istäckt.

Enligt legenden ska den gamla kyrkan ha rasat ner i Lyckebyån. Vid en särskilt kraftig vårflod, när ån steg tillräckligt högt, ska delar av kyrkogården och den gamla kyrkan ha dragits ner i vattenmassorna. Detta hände aldrig, men man skrämde barn med denna historia under många år. Barnen från t.ex. Kättilsmåla, som kom och hade skolavslutning i Augerums kyrka, blev tillsagda av sina föräldrar att sätta sig långt bak nära kyrkporten, för att hinna ut om kyrkan skulle rasa ner i ån igen. På grund av denna skröna kallas den lilla dammen i ån, nedanför kyrkan och precis efter kvarnen och bron, för Klockegölen. Enligt legenden ska den gamla kyrkans klockor ligga nere på botten, och man ska ännu kunna höra dem ringa, om man lyssnar noga.
Källa: Wikipedia

2 kommentarer:

Tommy sa...

Haha, det där med kyrkan i ån har jag aldrig hört. Och då växte jag ändå upp ca 200 meter därifrån. Du gick inte ner till vänster efter kvarnen, från kyrkan sett? Där går en stig ner till en udde ut i ån med grillplats och lite sånt. Syns nätt och jämnt till höger där på din tredje bild. Där har man suttit några gånger och metat :)

Där precis efter bron fanns tidigare spår över vägen ett stort betongblock som skulle skjutas ut och stänga av vägen om det skulle behövas någon gång. Leif Högberg har en bild på det i någon av Blekinge-böckerna. Jag minns tydligt detta block, det försvann när de renoverade och breddade bron någon gång på 90-talet. Har inte tänkt på betongblocket förrän för något år sedan när jag var där och fotade och märkte att det saknades... Tror man fortfarande kan se rester av det dock.

Canis Lupus sa...

Tack Tommy för din kommentar och ditt tillägg om betongblock.
Jag var ej nere vid grillplatsen. Får kolla in den mer sen till sommaren :)