måndag 8 december 2008

Furs Sanatorium

Furs Sanatorium var ett av många sanatorium som uppkom i Sverige från slutet av 1800 då tuberkulosen fick allt större antal patienter. Fur ligger i norra Karlskrona kommun precis på gränsen till Emmaboda kommun.

I mitten av 1950-talet började vården få grepp om tuberkulosen och därmed avvecklades sanatoriumen i snabb takt runt om i landet.

Enligt de uppgifter jag har avvecklade landstinget all sin verksamhet i Fur i början av 1990-talet och sedan dess har det gamla sjukhuset haft många och långa turer.

Sommaren 1997 hyrde det lokala företaget InOut Sweden stora delar av sjukhusområdet och bedrev vandrarhemsverksamhet. I december samma år presenterades planer på att göra sjukhuset till ett privat hälsohem.
I maj 1998 säljer Landstinget sjukhuset till ett tyskt försäkringsbolag för 11 miljoner kronor som skulle använda området till rehabilitering. I juni 1999 häver Landstinget köpet då den tyske köparen trots anstånd inte lyckas få fram pengarna till affären. Sjukhuset läggs ut på anbud igen.
InOut Sweden kastar in handduken i juli 1999 då vandrarhemmet drabbades av lönsamhetsproblem.
Landstinget fortsätter förhandlingarna med tyske intressenten under mars månad 2000 men allt rinner sedan ut i sanden.
Under följande år presenterades olika planer för området och den nybildade kulturföreningen Bastubo ville i maj 2002 använda de tomma lokalerna till konst, teater, rollspel och film.

I slutet av 2002 dimper nyheten ner att Malmöbon Arnold Ahlström köper hela sjukhusområdet och tänkte starta upp vårdverksamhet för utbrända. Arnold tillträdde som ägare i april 2003.


Arnold Ahlström blev under sina år som ägare till Furs Sjukhus väldigt omstridd. Bland annat för att han chockhöjde hyran för den del Karlskrona kommun hyrde av området avsett till äldreboende. De äldre flyttades sen till Holmsjö. På bilden ovan syns Ingemanssonska Pavaljongen som är den äldsta byggnaden på området och byggdes i början av 1900-talet.

Under sin tid försökte Ahlström att starta både HVB-boende och en jättelik Laser-domeanläggning samt sälja hela området till en holländsk intressent som skulle starta en stor semesterby.

I april 2008 kom nyheten att Mats Ekelund köper hela området av Ahlström.

Hela anläggningen i Fur består av 10 000 kvadratmeter byggnader och 68 000 kvadratmeter mark.

Fortsättning följer...

2 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Sanatorium låter inte så upphetsande, men den statyn kunde få vara i min trädgård... Jag får lägga ut nåt övergivet ikväll... året är ju snart slut.

Anonym sa...

vad hände med fortsättning följer?:)