Ett stenkast från Karlskrona i grannkommunen Ronneby finns ett av Blekinges giftigaste område.
Sågverket med dess tomt i Mölleryd har placerats i högsta möjliga riskklass av länsstyrelsen som nu har juridisk huvudbry för att hitta den ansvarige för saneringen.
Problemet är att sågverket gick i konkurs 1985 då det ägdes av Johannishus AB som ansågs stått för mestadelen av föroreningen av marken. Därefter drevs stället av Johannishussågen som avvecklade verksamheten efter en omfattande brand som förstörde sågen.
Idag ägs marken och byggnaderna av Johannishus fideikommiss AB vars verkställande direktör är själva greve Hans Wachtmeister.
Men eftersom Wachtmeister inte bedrivit sågverksamhet kan hans företag inte belastas en sanering.
Länsstyrelsen lät Avanti Juridik på uppdrag undersöka vem som kunde ansvaras för saneringen vilket blev en lång svår resa i det juridiska träsket.
När en anläggning har högsta riskklass innebär det att risken för giftspridning är mycket stor.
Eftersom det inte går att hitta ansvariga för saneringen kommer länsstyrelsen använda statliga medel som finns avsatta just för sådana här ändamål.
Provtagningar är beräknade till våren och därefter kommer sanering ske genom att gräva ut och forsla bort de förorenade jordmassorna.
Gifterna har främst uppkommit pga tryckimpregnering som leder till mycket höga halter av dioxiner i markens ytskick.
Dioxiner kan bland annat ge allvarliga hudskador, försämrat immunförsvar, tumörer, mutationer och störningar på reproduktionssystemet. Dioxiner lagras i kroppsfettet, och halveringstiden varierar beroende på dioxinsort, men kan vara mellan 7-20 år, ibland längre.
Stolen kom säkert till användning när sågverksarbetaren var trött och sliten.
Tomt och öde...
varvat med vandalism.
Hur stavar folk egentligen?
Fåtal hela rutor.
Var det ingen som orkade sopa upp när sågverket övergavs?
Givetvis finns det timmer här också... i labyrintformade mängder.