fredag 23 januari 2009

Torn och kanoner på Torhamns Udde

På Torhamns Udde finns ett antal militära anordningar som mer eller mindre är i drift. Detta mätstationstorn ingick i batteri Lungskär och omfattade inbasmätare och eldledningsradar.

Känns precis som om trädet och grenen har sitt syfte här.

Precis som många försvarsanläggningar från förr finns en del ståvärn placerade runt omkring.

Detta torn är alltså ett skyddsobjekt. De normala restriktionerna för skyddsobjekt är förbud mot tillträde. Vissa skyddsobjekt och även fotoförbud. I detta fall får man inte fotografera inom skyddsobjektetet. Det innebär att all interiör fortfarande är hemlig.

På Torhamns Udde hade även FMV en provskjutningsstation. Denna är numera nerlagd men erbjuder vissa sevärda rester där det förvånansvärt inte finns några större restriktioner än ett lägre staket.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Å, vilka spännande utflyktsmål ni har där nere i myllan ;-)

Canis Lupus sa...

Du är väl knappast förvånad längre? :)

Hanneles paradis sa...

Radar är spännande.

J.N. K-na sa...

Besökte Torhamns Udde 2009-07-26 och märkte vissa förändringar sen bilderna i Januari togs. Mättornets nedre ventilationsgaller var bortslitet och därmed också en ny ingång blottad.
Och om jag inte minns helt fel så var även trädet borttaget? Ganska förståligt kanske. Av FMVs trevliga "bössa" kvarstår tyvärr bara fästet, och skyddskonstruktionen i bakrunden låg nerplockad. Men Torhamns Udde är trots det ett mycket vackert strövområde.

Canis Lupus sa...

Tack för din uppdatering :)