tisdag 28 augusti 2007

Klinteberga tennisbanor

Tennisanläggningen på Klinteberga är sedan några år nerlagd och övergiven. Nya tennisbanor utomhus och inomhus finns numera i toppmoderna multisportanläggningen Telenor Arena i Rosenholm.


Naturen äter upp det gamla klubbkansliet.




Följande text är saxad från Karlskrona Tennisklubbs hemsida:

Tennisfeber
Intresset växte markant när klubben 1937 flyttade till stenmjölsbanorna vid Blå Port och lagom till 1960, då KTK intog dagens suveräna anläggning - den liljekonvalsomsvepta och grillpartajvänliga tennisoasen Klinteberga, med sju exklusiva grusbanor - var tennisen en stor sport i staden.

Under 63 långa år var det stora kruxet en inomhushall. Fantasterna kämpade för möjligheter till spel inomhus, hyrde Grenadjärregementets exercishus och spelade envist i Idrottshallen, Anckarstierna, Vedeby, Rödeby, på Gräsvik och i Brandstationen, där ”felstudsarna var i majoritet”. 1986 byggdes så äntligen Östersjöhallen - och medlemssiffran passerade 600! Då lobbade lyckan högt; det enda materiella man sörjde var den trogna automaten för trekronorsläsk.

Bejakar originaliteten
Förr fick juniorerna förlita sig till studier av de äldres racketsvingar. Men 1955 trädde den förste juniorledaren in - Jeppan Svensson. Sedan dess, intensifierat tack vare segern i Allsvenska juniorserien 1971, har olika system med erfarna tränare som tar hand om de yngre som i sin tur tar hand om knattingarna och mjukbollarna florerat. 1980 inrättade originalen en sandlådekommitté...

Tennisskolan har nu en heltidsanställd proffscoach och ett flertal slipade medtränare. Och idag sopar mycket riktigt KTK:are hem fler SM-titlar och deltar i prestigefyllda matcher på flera kontinenter. Tävlingstennisen har en stark tradition i Karlskrona. Redan 1923 kämpades det friskt; och till de ”antika” höjdpunkterna bland arrangemangen på hemmaplan räknas SM för oldboys på Blå Port 1958, JSM på Klinteberga 1961 och 2001, juniorlandskampen mellan Sverige och Västtyskland vid invigningen av klubbhuset 1965, och SM för oldboys och juniorer 1968.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att orådet fått förfalla!!!
Kram

Anonym sa...

Lite Jan Jonmark över det. Tänk om man haft tid att utforska närmijön som du Ulf. En annan bara flänger runt på landets motorbanor och konserter.

Tur att du håller koll.

Anonym sa...

Tänk att m:et i området föll bort, men du förstod nog vad jag menade. :)
Kram

Ulf sa...

orådet... låter kul! :)
kram

håkan, du har tid om du förvaltar den lite bättre...

Anonym sa...

Tycker det är rätt trist med förfall som detta. Jag är supernostalgisk då de kommer till vissa saker...

Kikki sa...

Alltid tråkigt med förfall :-(