lördag 28 juni 2008

Nejlikegränd

Mellan Norra Smedjegatan och Arvid Nilssonsgatan går den lilla gränden Nejlikegränd.


Man kan fråga sig hur gränden fått sitt namn och det finns åtminstone fyra olika versioner om detta nämnda i Ture Noblings bok "Det förgångna Karlskrona" utgiven 1962.

Första förklaringen till namnet är att den lilla gränden efter mörkrets inbrott var helt mörk och inte nåddes av någon gatubelysning. Gränden användes därför som bekvämlighetsinrättning varför det luktade rätt illa där. I samband med att en farmor i en känd Karlskronasläkt var ute och gick med sina barnbarn hade de frågat varför det luktade så konstigt i gränden och farmodern ville naturligtvis inte förklara orsaken utan svarade "Asch, det luktar nog bara nejlikor!" och sedan dess började gränden allmänt kallas för Nejlikegränd.

Den andra versionen av namnförklaringen kommer av att den ovanligt vackra svärdottern till ovan nämnda farmoder ofta gick genom gränden, men p g a den fräna lukten hade hon alltid en nejlika med sig som hon höll för näsan.

Version tre av namnets uppkomst kommer från att hamnarbetarna ofta efter dagens arbete tog sig några rejäla supar innan de gick hem. För att fruarna därhemma inte skulle märka spritdoften hade de köpt nejlikekrydda som har en skarp smak. De stod sedan i gränden och tuggade i sig kryddan för att få bort spritdoften innan de gick hem och av denna anledning skulle gränden fått namnet Nejlikegränd.

Den fjärde förklaringen är delvis densamma som den första, dvs att gränden användes som toalett av både folket i trakten och de många hamnarbetarna som dagligen passerade till och från jobbet. Enligt denna version kommer namnet att att dessa "satte sina nejlikor där."


Källa Karlskrona.nu

2 kommentarer:

åsa sa...

Ja, efter en krogrunda så måste de ju lätta på trycket och det luktar ju lite, men kanske inte nejlika precis !! ;)
Kram

Hanneles paradis sa...

Namn är kul och intressant.

Tänk och ha en gränd uppkallad efter sej på Hisingen...